Witamy Lato na Placu Do Radości! Spędźmy wakacyjny czas razem z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi, na beztroskiej zabawie, ze szczyptą kultury albo ślizgając się na desce do skima. Bawmy się w rytmie najlepszych DJ’skich setów muzycznych, czekajmy na niepowtarzalne koncerty i delektujmy się najsmaczniejszym filmowym festiwalem w kraju.
Wybierzcie coś dla siebie z naszego kalendarza letnich atrakcji i dołączajcie do nas na Placu Do Radości. Czekamy na Was w Katowicach, na ul. Kościuszki 229! #LatoNaPlacu
Zobacz, jakie wydarzenia zaplanowaliśmy dla Ciebie na każdy dzień.
Pokazy najlepszych filmów dokumentalnych i fabularnych o tematyce kulinarnej, poprzedzonych pysznym aperitivo dla widzów: napojami powitalnymi i przekąskami inspirowanymi filmami. To także rozmowy z wyjątkowymi gośćmi, które poprowadzi Aleksandra Czapla-Oslislo – kulturoznawczyni i recenzentka kulinarna (blogostryga.pl), na co dzień szefowa Działu Programowego Teatru Śląskiego.
Wstęp wolny
Zjedz To
Reżyser: Grand Baldwin
Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50 % żywności, którą produkujemy i to nie dlatego że jest ona niejadalna, ale dlatego że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Film śledzi proces marnotrawienia jedzenia zarówno na farmach produkujących żywność, jak i w naszych domach. Okazuje się, że co roku w USA wyrzucamy do kosza produkty warte miliony dolarów. A dzieje się to w kraju, w którym 1/10 mieszkańców regularnie głoduje. Twórcy filmu zdecydowali się przez 6 miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności. Film przedstawia szerokie konsekwencje masowego dziś trwonienia jedzenia. Twórcy pokazują eksperyment, któremu się poddali i przytaczają wywiady ze znanymi badaczami i działaczami w tym zakresie. Autor, aktywista i wykładowca Tristram Stuart ujawnia szokujące dane dotyczące żywnościowych odpadów i nakłania do bardziej odpowiedzialnego zarządzania światowymi zasobami. Z kolei ekspertka Dana Gunders, autorka bloga o marnowaniu żywności grist.org, objaśnia, na czym polega nasza obsesja na temat dat ważności produktów. Jonathan Bloom, autor bloga wastedfood.com, tłumaczy, dlaczego marnujemy obecnie tyle jedzenia, jaki ma to wpływ i jak możemy temu przeciwdziałać. Film ujawnia również szeroki, filozoficzny aspekt marnowania produkowanych przez nas zasobów żywności, który ma tak dewastujący wpływ na naszą planetę.
Libero
Helios
MK Bowling
Fabryka Formy
Centrum medyczne
Biedronka
Niedziele handlowe 2023
Zobacz jak do nas dojechać
Libero
ul. Kościuszki 229
40-600 Katowice
Libero Katowice
Ul. Kościuszki 229
40-600 Katowice
Punkt informacyjny
Tel.: +32 213 87 00
libero.punktinfo@gmail.com
Wynajem powierzchni
Tomasz Domoń
Tel.: +48 664 900 211
tomasz.domon@echo.com.pl
Biuro Zarządu
Tel.: +32 213 87 01
administracja.libero@novasystem.pl
Wynajem Powierzchni Wyspowych
Dorota Chłopek
dorota.chlopek@echo.com.pl
Marketing
marketing@liberokatowice.pl