Przejdź do treści
Wydarzenia

Films For Food Festival dla wszystkich fanów jedzenia!

Films For Food Festival dla wszystkich fanów jedzenia!

Aż do końca sierpnia potrwa Films For Food Festival. Plenerowe pokazy najlepszych produkcji poświęconych jedzeniu odbywają się co sobotę na Placu do Radości, przed wejściem głównym. Towarzyszą im degustacje i spotkania z mistrzami sztuki kulinarnej. Każdy seans rozpoczyna się o 19:00.

 

W roli głównej: kulinaria

Po sukcesie lipcowych pokazów Films For Food Festival, kontynuujemy sobotnie spotkania z filmami kulinarnymi i pysznym jedzeniem w roli głównej. Ponownie, w każdą sobotę sierpnia, na Placu do Radości wyświetlane będą najlepsze produkcje filmowe poświęcone sztuce kulinarnej. Każdy seans poprzedzi pyszne aperitivo, czyli powitalne przekąski i napoje inspirowane prezentowanymi materiałami.

 

Wyjątkowe wieczory na Placu do radości prowadzi Aleksandra Czapla – Oslislo. Kulturoznawczyni i recenzentka kulinarna (blogostryga.pl), na co dzień szefowa Działu Programowego Teatru Śląskiego, zaprasza do rozmowy szefów kuchni, restauratorów i kulinarnych ekspertów.

– Sprowadzamy do Polski filmy dokumentalne i fabularne, w których jedzenie odgrywa istotną rolę – o szefach kuchni, restauratorach, o produkcji jedzenia i kulturze kulinarnej różnych krajów. Bardzo się cieszę, że możemy pojawić się podczas letnich pokazów plenerowych w ramach Lata na Placu do radości – mówi Jakub Gutek, współzałożyciel Films For Food Festival, partnera wakacyjnej edycji festiwalu w Libero Katowice.

Chef Flyyn (3.08.)

3 sierpnia na Placu do Radości obejrzycie dokument Chef Flynn. To historia Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, który jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu godnym pozazdroszczenia przez niejednego szefa kuchni. Już w wieku 16 lat znalazł się na okładce „The New York Times”, a jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Smakosze z całego świata zachwycają się jego specjalnością, Beet Wellington, czyli burakiem zawiniętym w dodatki i ciasto francuskie, będącego wariacją na temat słynnego Wellingtona z wołowiną. Dokument byłby klasyczną opowieścią o spełnionych marzeniach, gdyby nie postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom rodzinne archiwalne materiały wideo i towarzyszy dziecku na ekranie, niczym jego cień. Dzięki niej produkcja Camerona Yatesa zyskuje charakter trzymającego w napięciu trillera psychologicznego.


Boginie jedzenia (10.08.)

W drugą sobotę sierpnia, Films For Food Festival na Placu do Radości zaprezentuje dokument „Boginie jedzenia”. To obraz, w którym poznajemy twórcze i wpływowe kobiety, pracujące w biznesie kulinarnym: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki i barmanki, od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin po streetfood. Choć pochodzą z różnych zakątków świata, wszystkie zgodnie przekonują, że świat kulinariów nie jest zarezerwowany tylko dla mężczyzn, a kobiety mają w nim do odegrania bardzo ważną rolę. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania tradycji i kultury innych krajów, ale także formę wspierania lokalnego biznesu.

Zjedz to! (17.08.)

Jak to możliwe, że wszyscy kochamy jeść, śledzimy blogi, magazyny i programy kulinarne, a wyrzucamy do kosza aż 50% żywności, którą produkujemy, tylko dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Autor filmu „Zjedz to” śledzi proces marnotrawienia jedzenia na farmach produkujących żywność i w naszych domach. Tylko w USA co roku wyrzucane są produkty warte miliony dolarów. Twórcy dokumentu przez 6 miesięcy nie kupowali jedzenia i żywili się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Jaki był wynik tego eksperymentu? Przekonacie się już 17 sierpnia.

Bar Schumanna i Chateau Chunder na zakończenie festiwalu (24.08.)

Films For Food Festival na Placu do Radości potrwa do 24 sierpnia. Tego dnia, po aperitivo, odbędą się aż 2 seanse. Najpierw obejrzycie „Bar Schumanna”, wciągającą filmową podróż po najlepszych barach świata. Narratorem i przewodnikiem spotkań z mistrzami sztuki barmańskiej jest Charles Schumann – legenda wśród barmanów, właściciel kultowego Schumann’s Baru w Monachium i autor bestsellerowych książek na temat alkoholowych koktajli. Razem z nim widzowie odwiedzą m.in. Dead Rabbit (Nowy Jork), Hemingway Bar (Paryż), El Floridita (Hawana) i High Five bar (Tokio), a przy okazji poznają jego osobistą historię rozwoju zawodowego.

Drugim filmem, który zostanie wyświetlony w naszym plenerowym kinie będzie „ Chateau Chunder: A wine revolution”. To dokument, którego twórcy, na przykładzie barwnych anegdot ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartów w skeczach Monty Python’a do osiągnięcia globalnego sukcesu.

Więcej o Films For Foods Festival dowiecie się tutaj.
A szczegółowy Rozkład Jazdy na Placu do Radości znajdziecie klikając w ten link.

Powrót do Aktualności
Godziny otwarcia

Libero

  • PON – SOB:09:00 – 21:00
  • ND:10:00 – 20:00

Helios

  • Zgodnie z repertuarem

MK Bowling

  • PON - CZW:12:00 - 22:00
  • PT:12:00 - 00:00
  • SOB:10:00 - 02:00
  • ND:10:00 - 22:00

Fabryka Formy

  • PON – PT:06:30 – 22:30
  • SOB:08:00 – 21:00
  • ND:08:00 – 20:00

Centrum medyczne

  • PON – SOB:08:00 – 21:00
  • ND:09:00 – 20:00

Biedronka

  • PON - SOB:8:00 - 21:00
  • ND:9:00 - 20:00

Niedziele niehandlowe
18 sierpnia – najbliższa niedziela wolna od handlu

Niedziele handlowe
25 sierpnia – najbliższa niedziela handlowa

Dowiedz się więcej
Lokalizacja i dojazd

Zobacz jak do nas dojechać

Libero
ul. Kościuszki 229
40-600 Katowice

Mapa dojazdu do Galerii
Zobacz na google maps
Plan obiektu
Kategorie
Poziom
    Kontakt

    Libero Katowice
    Ul. Kościuszki 229
    40-600 Katowice

    Punkt informacyjny
    Tel.: +32 213 87 00
    info@liberokatowice.pl

    Wynajem powierzchni
    Tomasz Domoń
    Tel.: +48 664 900 211
    tomasz.domon@echo.com.pl

    Biuro Zarządu
    Tel.: +48 885 510 957
    biuro@liberokatowice.pl

    Marketing
    Tel.: +48 664 900 667
    marketing@liberokatowice.pl

    Dla mediów
    Tel. +48 693 399 455
    pr@liberokatowice.pl

    Dowiedz się więcej